Projekter 24/25 / Udskoling / Julens krydderier
 

Julens krydderier

- om juleevangelier og julesalmer

Tag på en krydret rejse gennem de to juleevangelier og udvalgte julesalmer. Fra stjernens skær over stalden til de vise mænds gaver inviteres eleverne til at dykke ned i de to evangelisters intentioner bag fortællingerne og gå på analytisk opdagelse i, hvordan traditionen gennem århundreder har drysset ekstra krydderier over historierne.

I projektet arbejder eleverne analytisk og undersøgende med begge Bibelens udgaver af juleevangeliet. De undersøger, hvad der rent faktisk står i juleevangelierne, og hvad der løbende er tilføjet fortællingerne som ekstra krydderi. Krydderier som er tilføjet i et forsøg på at udfylde de tomme pladser i de oprindelige tekster: fx står der ikke noget om tre konger, stald, æsel eller okse i de to juleevangelier. Det er indhold eller krydderi, der er kommet til.

Eleverne analyserer også de to evangelister Matthæus og Lukas’ hensigter med at skrive juleevangelierne: Hvorfor skrev de, som de gjorde?

Desuden undersøger eleverne udvalgte julesalmer for både krydderi og religiøse fortolkninger for at skabe bevidsthed om indefra- og udefra-perspektiver på religioners udtryk.

Og endelige skal eleverne også selv have krydderiglassene frem og forsøge sig med selv at krydre en bibelske fortælling.


 
Klassetrin
7. – 10. klasse
Fag
Kristendomskundskab
Lektioner
5 +-
Kompentenceområder
Livsfilosofi og etik – sprog og sprogbrug
Bibelske fortællinger
Projektet indeholder
Lærervejledning
Billedkort
 
 

Billede: Birgitte Ahlmann
SkoleKirke i Syddjurs | Syddjurs Provsti - Syddjurs Kommune