Projekter 24/25 / Indskoling / Kanel, kamel...

Kanel, kamel og andre krydderier i julens fortælling

Kom tættere på julens fortælling og dyk ned i en legende og lærerig undersøgelse af juleevangeliet og dets ’krydderier’.
Gennem billedkort, julesalmer og stjernløb går eleverne på opdagelse i fortællingen om Jesus’ fødsel og får styr på både traditioner, bibelsk tekst og kanel, kamel og andre krydderier.

Fortællingen om Jesusbarnet, æslet, oksen, stalden, hyrderne, englene, stjernen, Maria og Josef danner baggrund for den kristne højtid Jul. Men hvad står der egentlig i juleevangeliet og hvor kommer æslet, oksen og krofatteren fra, hvis de ikke står i den oprindelige fortælling?
  
Der står fx ikke i juleevangeliet, at Maria rider på et æsel, at de banker på flere steder, at stalden er fuld af dyr, eller at der kommer tre hellige konger. Det er tomme pladser i fortællingen, som Bibelens læsere gennem tiden har udfyldt ved at meddigte og tilføje krydderi for at gøre historien mere levende
 
Et forløb om en krydret fortælling
  • Gennem billekortsøvelser og klistermærker erfarer eleverne trin-for-trin, hvad der hører til den oprindelige fortælling, og hvad der er krydderier og meddigtninger.
  • Eleverne opdager spor efter Bibelens tekst i en nyere julesalme og opstøver julens krydderier i en collage med kalkmaleri, billedkunst og reklamer.
  • I det opsamlende stjerneløb jagter eleverne forsvundne ord fra julesalmen Et barn er født i Betlehem. Jagten sender dem bl.a. forbi en følekasse med englefjer og hø, en duftstation med røgelse og pebermynte, en kropslig statuebillede-udfordring, en puslespilsamling og en lydstation med æslet og Maria.
  • Afslutningsvis får eleverne selv mulighed for at krydre salmen med deres egne unikke ’smagsvarianter’.

    Er I klar til at udforske julens fortælling og dens krydderier?
 
Klassetrin
1. – 3. klasse
Fag
Kristendomskundskab
Lektioner
6 +-
Kompetenceområder
Bibelske fortællinger
Kristendom

Projektet indeholder
2 sæt á 30 billedkort i A5-størrelse
1 plakat med tilhørende klistermærker
Lærervejledning
Udlån hos skoletjenesten: Komplet stjerneløb med poster og elevhæfter


Kreditering: Alle billeder – Birgitte Ahlman
SkoleKirke i Syddjurs | Syddjurs Provsti - Syddjurs Kommune