Hits fra depotet / Mellemtrin / Øjeblik
Billede: Susan Kortegaard
 
Øjeblik
Hvad vil det sige at være usynlig? Hvad vil det sige at se hinanden? Og kan man ligefrem blive usynlig, hvis man ikke bliver set?

Sidstnævnte er sket for pigen Ninni, som optræder i mumitroldenes univers. I Tove Janssons Historien om det usynlige barn er Ninni blevet usynlig efter at have boet hos en slem dame. Hun bringes derfor til mumifamilien i håbet om, at Mumimor kan få hende gjort synlig igen. Mumimor opgiver undervejs, men ikke desto mindre kommer Ninni langsomt til syne i mødet med familiens blik på hende.

I forlængelse af Historien om det usynlige barn præsenteres eleverne for Søren Kierkegaards tanker om at se og at blive set. For Kierkegaard er måden, hvorpå vi ser hinanden, altafgørende, da vi med et enkelt øjekast – eller øjeblik - kan tillægge eller frakende hinanden betydning.

Endelig møder eleverne bibelfortællingen om den udstødte tolder Zakæus, der mod sin forventning bliver set af Jesus og dermed får nyt mod. Teksten viser, hvordan et enkelt blik og en lille gestus kan gøre hele forskellen for et menneskes liv.
Som supplement til tekstlæsningen kan der arbejdes billedkunstfagligt med projektets pointer om det ’at se’, når eleverne skaber deres eget kreative produkt.

 

 
 Billede: Susan Kortegaard
Klassetrin: 4.- 6.
Lektioner: 4-8
Fag: Kristendomskundskab (evt. dansk og billedkunst)
Kompenceområde: Livsfilosofi og etik, Bibelske fortællinger, Kristendom

Projektet indeholder:
Lærervejledning
Hjemmeside
Øje-på-pind

SkoleKirke i Syddjurs | Syddjurs Provsti - Syddjurs Kommune